Evaluarea rapidă a calciu scoringului

Șef lucrări dr. Costin Minoiu, medic primar radiolog, specializat în domeniul imagisticii bolilor cardiovasculare, ne explica în detaliu ce înseamnă importanta explorării CT pentru calciu scoring.

Echipamentul CT 128-slice de la ANKE este soluția ideală pentru evaluarea rapidă a calciu scoringului.

Șef lucrări dr. Costin Minoiu, medic primar radiolog, specializat în domeniul imagisticii bolilor cardiovasculare, ne explica în detaliu ce înseamnă importanta explorării CT pentru calciu scoring.

Ce este un test CT pentru Scorul de Calciu?

Un test pentru Scorul de Calciu este o scanare CT ( tomografie computerizata) nativa, care analizează cât de mult calciu este depus la nivelul arterelor coronare. Calciul din arterele inimii va poate spune dacă aveti o acumulare de tip placā, care le poate îngusta sau bloca. Aceasta încărcare cu calciu înseamnă ca aveți aterosclerozā ( boalā coronarianā), care ar putea duce la un atac de cord.

Cât de des ar trebui sa faci un test pentru scorul de calciu?

S-ar putea sa observați un beneficiu în urma unui test pentru Scorul de Calciu la fiecare trei pana la cinci ani, conform studiilor. Este util sa repeți o scanare doar dacă ai avut un scor normal prima data și vrei sa știi dacă riscul tău este încă scăzut. Nu este util sa repeți testul dacă ai avut vreodată rezultate anormale înainte.

Cine ar trebui sa facă un test pentru scorul de calciu?

Un test de evaluare a calciului poate ajuta medicul cardiolog sa ia decizii de tratament pentru persoanele cu risc de boli cardiovasculare. Rezultatele Scorului de Calciu va pot ajuta dacă aveți între 40 și 70 de ani și aveți un risc moderat de boli de inima, dar nu aveți simptome. Persoanele cu risc moderat includ acelea care:

  • aveți antecedente familiale de boli de inima
  • utilizați produse din tutun acum sau în trecut
  • aveți antecedente de colesterolr idicat, diabet sau hipertensiune arterială.
  • aveți supraponderalitate ( un indice de masa corporala sau IMC mai mare de 25) sau obezitate ( un IMC mai mare de 30)
  • aveți un stil de viață inactiv
  • aveți alți factori de risc conform consultului medical
  • dacă aveți mai puțin de 40 de ani și în familia Dvs. existā un nivel ridicat de colesterol ( hipercolesterolemie familială), ati putea lua în considerare efectuarea scorului de calciu.

Deoarece aceasta scanare nu poate detecta anumite forme de boala coronariana( cum ar fi ateroscleroza cu “placa moale”), acest test nu este absolut în prezicerea riscului Dvs. de atac de cord sau accident vascular cerebral. Este un alt instrumente pe care medicul Dvs. îl poate folosi pentru a decide dacă aveți nevoie de o statinā.

Cine nu ar trebui sa facă un test pentru Scorul de Calciu?

Persoanele însărcinate nu ar trebui sa aibă un test pentru scorul de calciu, deoarece o scanare CT ar putea dauna fătului.

Cum mă pregătesc pentru un test pentru Scorul de Calciu?

Înainte de testul pentru scorul de calciu:

  • spuneți medicului Dvs. ce alergii aveți, ce medicamente luați și dacă sunteți/ati putea fi însărcinată.
  • evitați alimentele, băuturile, cofeina, energizantele și produsele din tutun timp de 24 de ore înainte de testul de calciu. 
  • poate fi necesar sa îndepărtați orice metal de pe corp, inclusiv bijuterii și ochelari. Este posibil ca un asistent sa curețe și eventual va rade patru zone mici ale pieptului. Ei vor plasa 4 electrozi mici, lipicios pe zonele pregătite. Electrozii se atataseazā la un monitor EKG, care înregistrează activitatea electrică a inimii în timpul testului și permite furnizorilor sa coreleze imaginile cu bătăile inimii.